Beheerschappij: lef en onfatsoen bij de teruggave van Joods vermogen.

Als enig erfgenaam van zijn vermoorde broers en zusters moest Louis Weijl veel werk verzetten om hun eigendommen, die zij bij “bewariĆ«rs” hadden ondergebracht, terug te krijgen. Hij kreeg weinig medewerking en stootte op hardnekkig wantrouwen. Pas na lang aandringen kwamen de inboedel en de persoonlijke waardevolle eigendommen boven water. Louis was zelf advocaat en wist wat hij moest doen. Anders had hij de spullen zeker niet gekregen…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Gevallen ster

De gemengd gehuwde Joodse advocaat Louis Weijl kreeg toestemming om zonder ster op straat te zijn. Dat, en meer, zorgde voor achterdocht en en roddel. Na de Bevrijding belandde hij zelfs in de cel…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
RK dagblad De Burcht

RK dagblad De Burcht (1945-1946)

Na de Bevrijding verscheen in Leiden gedurende een klein jaar een nieuw rooms-katholiek dagblad onder de titel De Burcht. Het had alles te maken met de zuivering van de dagbladpers, waardoor De Leidsche Courant een tijdelijk verschijningsverbod was opgelegd…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Arie van de Nadort in 1939

Nadort, Arie van de

Op 8 juni 1945 werd Arie van de Nadort in Oegstgeest door een Canadese truck aangereden hij was op slag dood. Pas tien jaar na zijn dood kreeg de weduwe een schadevergoeding van de Canadezen. Arnold Schalks zocht uit wat er is gebeurd en schreef een bijdrage voor de website Leiden4045.nl…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Trrouwfoto Richard en Reizla Silberberg-Goldstein

Een oorlogspleegkind?

Een zoektocht naar een onbekende halfbroer of halfzus laat ons iets zien over het tragische lot van het in Leiden ondergedoken Joodse echtpaar Richard en Reizla Silberberg-Goldfarb, dat hun baby vlak na de geboorte heeft afgestaan. Wie heeft hen geholpen en waar is het kind gebleven?… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .