Gobée-Bosman, Emile en Jacoba

Na zijn pensionering kwam Emile Gobée (1881-1954) weer in zijn geboortestad wonen. In 1904 was hij als luitenant-ter-zee tweede klasse van de Koninklijke Marine naar Nederlands-Indië gezonden. Door zijn ervaringen daar besloot hij de studie Indisch ambtenaar te gaan volgen aan de Leidse universiteit. Onderbroken door een korte tijd als… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Lignac-Enthoven, George en Henriëtte

In 1934 was George Lignac (1891) als hoogleraar aan de Leidse universiteit benoemd met als leeropdracht “ziektekundige ontleedkunde, algemene ziektekunde en gerechtelijke geneeskunde” (pathologie). Zijn echtgenote Henriëtte Enthoven (1895) was Joodse. In 1942 werden de anti-Joodse maatregelen aangescherpt en de arbeidsinzet voor Joden werd aangekondigd. Het echtpaar ondernam pogingen dit… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Meijer, R.J.

Bij het uitbreken van de oorlog was R.J. (Rudolf) Meijer (1890-1967) al twaalf jaar commissaris van de Leidse gemeentepolitie. Meijer moest zijn weg vinden in de nieuwe situatie. Enkele politieambtenaren waren duidelijk nationaalsocialistisch georiënteerd, wat tot spanningen binnen het korps leidde. Er waren regelmatig rellen in de stad doordat de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kranenburg, prof. mr. R.

Roelof Kranenburg (1880-1956) was sinds 1927 hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarnaast was hij politicus voor de Vrijzinnig-Democratische Bond, een voorloper van de huidige VVD. Voor de VDB was hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Vanaf het najaar van 1941 werden er verwoede pogingen ondernomen om de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Bemmelen, J.M. van

Jacob Maarten van Bemmelen (1898-1982), sinds 1931 hoogleraar strafrecht aan de Leidse universiteit, verbleef van 7 augustus 1942 tot 3 juni 1943 als gijzelaar in Sint-Michielsgestel. Vóór de oorlog was hij voorzitter van de Vereniging voor Nationale Veiligheid en het Luchtverdedigingsfonds…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Borgerhoff Mulder, H. W.

Dr. H.W. (Herbert) Borgerhoff Mulder (1878-1947) was directeur van Psychiatrische kliniek Rhijngeest en waarnemend-directeur van Krankzinnigengesticht Endegeest. Hij werd op 4 januari 1944 gearresteerd in verband met de aanslag op de directeur van het Leidse arbeidsbureau een dag eerder. Met een aantal andere arrestanten werd hij als gijzelaar overgebracht naar… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Aanslag op Diederix 3 januari 1944

In de vroege avond van 3 januari 1944 werd een aanslag gepleegd op de directeur van het Leidse arbeidsbureau, Gerard Diederix. De aanslag mislukte: Diederix raakte weliswaar zwaargewond, maar werd niet gedood. De aanslag werd gepleegd door drie leden van de Leidse Raad van Verzet (RVV). Ook al was er… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Barge, prof. dr. J. A. J.

Prof. dr. Johannes Antonius James (Ton) Barge (1884 – 1952) was sinds 1919 hoogleraar geneeskunde aan de Leidse Universiteit, met als leeropdracht anatomie en embryologie. Hij was de eerste rooms-katholieke hoogleraar die aan de protestantse universiteit werd benoemd. Als rector-magnificus in de jaren 1937-1938 liet hij duidelijk zijn afkeer blijken… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .