Koch-Otten, Gradus en Antje

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De hervormd predikant Gradus Koch( 1910-1983) en zijn vrouw Antje Otten (1903-1987) ontfermden zich in maart 1943 over de tweejarige dreumes Abel de Jong, de jongste zoon van Sally en Lies de Jong-van Male uit Amsterdam. Abel bleef niet lang en ging na enkele maanden naar echtpaar Harteveld-van Evert in Leiden.

Gradus en Sally hadden elkaar in 1940 leren kennen tijdens de mobilisatie in Maasdam. Sally, een arts uit Amsterdam, en zijn vrouw Lies probeerden naar Zwitserland te ontkomen, maar werden opgepakt en overleefden het niet.
Sally de Jong was de tweelingbroer van Lou de Jong, de latere historicus die onder meer het imposante werk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede wereldoorlog zou schrijven.

In 2019 publiceerde Abel de Jong een boek over het lot van zijn ouders, over zijn eigen leven en dat van zijn broer en over de moeizame verhouding met hun oom Loe.

Bronnen:
Abel de Jong, Had het anders gekund? De dramatische ondergang van dokter Sally, de tweelingbroer van Lou de Jong  (Amsterdam 2019);
G. Hovingh, Predikanten die Joden hielpen.

Tekst bijgewerkt op 21 november 2020.