Ulden, Jan van

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

In 1943 was J.W. (Jan) van Ulden (1896-1965) medefirmant van de koekjesfabriek De Blauwe Arend aan de Oude Vest 179. Bij hem thuis woonden twee kostgangers, terwijl het gezin Van Ulden al zes kinderen had. Een van die kostgangers was Joh. Siebelt, ambtenaar op het Leidse arbeidsbureau. Wie van de twee het eerst contact kreeg met het Leidse Nationaal Steunfonds is niet meer te achterhalen, maar beiden werden medewerker van die organisatie. Van Ulden was onderzoeker/uitbetaler en verrichte dus onderzoek naar de achtergronden van (potentiƫle) steungevallen. Zowel Van Ulden als Siebelt waren katholiek en hadden veelvuldig contact met kapelaan H. van Drunen van de Petrusparochie.

Nadat Van Ulden gestopt was met zijn activiteiten voor het NSF raakte hij in de Hongerwinter betrokken bij de voedselverstrekking aan kinderen door het Medisch en Opvoedkundig Bureau.

Nog tijdens de Hongerwinter raakte hij ook betrokken bij de plannen van rector L.A.J.M. Beune en anderen (onder wie Joh. Siebelt) om na de Bevrijding een nieuw rooms-katholiek dagblad te laten verschijnen, aangezien duidelijk was, dat het katholieke dagblad De Leidsche Courant zou worden getroffen door een verschijningsverbod. Op 19 juni 1945 verscheen het eerste nummer van De Burcht, waarvan Siebelt redacteur werd.