The Home Service

Gepubliceerd op

In september 1943 begon de rechtenstudent Arie Landaal dagelijks nieuws voor zijn buren te typen. Na zes weken kreeg het blad de naam The Home Service, ontleend aan de voor Engeland bestemde BBC-uitzendingen. Dit bleef zo gedurende acht maanden. In juni 1944 kreeg Landaal de beschikking over een stencilmachine om de Kroniek van de Week te stencilen en besloot hij ook zijn eigen blad op deze wijze te vermenigvuldigen. Toen de oplage tot 1500 exemplaren was gestegen werd F. van Kampen medewerker. Nog later verleenden ook P. de Josselin de Jong en J. van Rijnbach hun medewerking. Toen in maart 1945 een aantal illegale Leidse bladen samengingen in De Vrije Pers zorgde Landaal voor de nieuwspagina van dit blad en hield The Home Service op te bestaan. In Oegstgeest werd door T. Fles en J. Leenhouts van Leidse stencils een plaatselijke editie vervaardigd en verspreid.The Home Service bereikte een oplage van maximaal 4000.
Arie Landaal was medewerker van de Leidse afdeling van de Landelijk van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). Via de uitgave van The Home Service werd geld ingezameld voor de LO.

Bron: Lydia Winkel en H. de Vries, De Ondergrondse pers 1940-1945 (derde druk Amsterdam 1989) nr. 237. Overgenomen met toestemming van het NIOD te Amsterdam. Met aanvullingen.