vrouwen in de oorlog

Vrouwen in de oorlog

Leiden4045.nl zal de komende tijd aandacht besteden aan een aantal bijzonder vrouwen in de oorlogsjaren. Deel 1 van de serie gaat over vrouwen die onderduikers in huis hadden…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Trouw en Vrij Nederland

Het illegale blad Trouw ontstond begin 1943, toen een groep uit de kringen van Vrij Nederland zich afsplitste.  Over de geschiedenis van beide bladen is veel geschreven. De basisinformatie is te vinden in het boek van Winkel. Specifiek over Trouw gaat het boek van Peter Bak uit 1993, Harde koppen,… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
ooggetuigen van 26 november

Ooggetuigen van een bewogen dag: 26 november 1940

De naam van prof. R. Cleveringa is onverbrekelijk verbonden met de gedenkwaardige dinsdag 26 november 1940. In een met studenten volgepakt Groot Auditorium hield hij ’s ochtends een toespraak over het ontslag, dat de Joodse medewerkers van de Leidse universiteit boven het hoofd hing. … verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Johannes en Marinus Post in Rijnsburg

Johannes en Marinus Post, twee bekende personen uit de Nederlandse illegaliteit, hebben vanaf eind 1943 korte tijd in Rijnsburg en Leiden verbleven. Hun namen zijn lichtelijk in de vergetelheid geraakt, maar gedurende lange tijd na de oorlog werd vooral Johannes gezien als een absolute held. Hij was de man geweest… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO)

De De Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO) is ontstaan uit een initiatief van de gereformeerde predikant Fredrik Slomp uit Heemse (Overijssel, thans gemeente Hardenberg), die in 1942 onder de schuilnamen ‘Frits de zwerver’ of ‘ouderling van Zanten’ het land in trok om onderduikadressen te vinden. Het ging hierbij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .