Joods weeshuis

In 1929 werd aan de Roodenburgerstraat een Joods weeshuis geopend, dat een landelijke, en in de jaren dertig een internationale functie zou vervullen. De officiële benaming luidde Centraal Israëlitisch Kinder- en Doorgangshuis Machseh Lajesoumiem. Het tehuis was niet uitsluitend voor weeskinderen, er zaten ook kinderen van wie de ouder(s) tijdelijk… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 22/07/2017

Stoffels-van Brussel, Hijme en Eem

Zonder twijfel is Hijme Stoffels (1907-1975) een van de centrale personen uit de Leidse illegaliteit geweest. Over zijn activiteiten is veel bekend, maar vreemd genoeg weten we nauwelijks hoe hij te werk is gegaan. Stoffels was weliswaar een centraal figuur, maar, precies als een spin in het web, solitair. Hijme… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 01/08/2016

Biesheuvel, Adrianus

Adrianus Biesheuvel (1909) kwam, na zijn opleiding bij het Politieopleidingsbataljon in Schalkhaar, in maart 1943 naar Leiden, de oude woonplaats van zijn echtgenote. Hij was aangesteld bij de Documentatiedienst. De Documentatiedienst was belast met de opsporing en vervolging van tegenstanders van het Duits én Nederlands bezettingsregime. Behalve (ondergedoken) Joden waren… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 22/06/2016

Groot, Willem de

Rechercheur van de Leidse politie Willem de Groot ontwikkelde zich in 1943 met zijn collega Adrianus Biesheuvel tot een koppel beruchte jodenjagers. Samen arresteerden zij meer dan 160 ondergedoken Joden, niet alleen in Leiden, maar ook in andere plaatsen. De Groot werd eind 1942 aangesteld bij de Documentatiedienst, de politieke… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 21/06/2016

Monument Bagage

Op 17 maart 2010 werd in Leiden een monument onthuld ter herdenking van de Joodse inwoners, die in de oorlog zijn weggevoerd. Het was die dag zevenenzestig jaar geleden, dat het Joodse Weeshuis aan de Roodenburgerstraat werd ontruimd en de laatste groep Leidse joden van huis werd opgehaald. Na die… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 29/04/2016

Philipson-Soosman, Jacob en Henriëtte

Jacob Philipson (1903) was administrateur van het Joods weeshuis in de Roodenburgerstraat. Als enige van het personeel koos hij er voor om onder te duiken, en wel met het hele gezin, bestaande uit zijn echtgenote en vijf kinderen. Daarbij waren Leny Visser en het echtpaar Stoffels betrokken. Zij brachten het… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 23/04/2016