verhalen
Politieagenten waarschuwen voor op handen zijnde razzia door collega’s 17 maart 1943
Twee Leidse agenten waarschuwden persoonlijk Leidse Joden voor de komende razzia op 17 maart 1943…. verder lezen ».
Twee Leidse agenten waarschuwden persoonlijk Leidse Joden voor de komende razzia op 17 maart 1943…. verder lezen ».
In 1929 werd aan de Roodenburgerstraat een Joods weeshuis geopend, dat een landelijke, en in de jaren dertig een internationale functie zou vervullen. De officiële benaming luidde Centraal Israëlitisch Kinder- en Doorgangshuis Machseh Lajesoumiem. Het tehuis was niet uitsluitend voor weeskinderen, er zaten ook kinderen van wie de ouder(s) tijdelijk… verder lezen ».
Steven van Musscher (1906) werd met ingang van 1 april 1941 benoemd tot inspecteur bij de Leidde gemeentepolitie. Voor de oorlog was hij bij de Koninklijke Marine geweest, waar hij in 1937 was benoemd tot Luitenant ter Zee 3e klasse bij de Marine-reserve. Van Musscher was een felle nationaalsocialist: lid… verder lezen ».
Zonder twijfel is Hijme Stoffels (1907-1975) een van de centrale personen uit de Leidse illegaliteit geweest. Over zijn activiteiten is veel bekend, maar vreemd genoeg weten we nauwelijks hoe hij te werk is gegaan. Stoffels was weliswaar een centraal figuur, maar, precies als een spin in het web, solitair. Hijme… verder lezen ».
Adrianus Biesheuvel (1909) kwam, na zijn opleiding bij het Politieopleidingsbataljon in Schalkhaar, in maart 1943 naar Leiden, de oude woonplaats van zijn echtgenote. Hij was aangesteld bij de Documentatiedienst. De Documentatiedienst was belast met de opsporing en vervolging van tegenstanders van het Duits én Nederlands bezettingsregime. Behalve (ondergedoken) Joden waren… verder lezen ».
Rechercheur van de Leidse politie Willem de Groot ontwikkelde zich in 1943 met zijn collega Adrianus Biesheuvel tot een koppel beruchte jodenjagers. Samen arresteerden zij meer dan 160 ondergedoken Joden, niet alleen in Leiden, maar ook in andere plaatsen. De Groot werd eind 1942 aangesteld bij de Documentatiedienst, de politieke… verder lezen ».
Op 17 maart 2010 werd in Leiden een monument onthuld ter herdenking van de Joodse inwoners, die in de oorlog zijn weggevoerd. Het was die dag zevenenzestig jaar geleden, dat het Joodse Weeshuis aan de Roodenburgerstraat werd ontruimd en de laatste groep Leidse joden van huis werd opgehaald. Na die… verder lezen ».
Jacob Philipson (1903) was administrateur van het Joods weeshuis in de Roodenburgerstraat. Als enige van het personeel koos hij er voor om onder te duiken, en wel met het hele gezin, bestaande uit zijn echtgenote en vijf kinderen. Daarbij waren Leny Visser en het echtpaar Stoffels betrokken. Zij brachten het… verder lezen ».